Saturday, October 31, 2009

ImTiHaN sEoRanG MaHaSiSwA....



Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah... kita masih diberi ruang dan peluang untuk menikmati 2 nikmat tebesar kurniaan illahi.. nikmat IMAN dan ISLAM.. Sekarang kita sekalian mahasiswa2 yang berada di univesriti di seluruh Malaysia bakal dan sedang menghadapi IMTIHAN yang mana adalah fitrah buat kita semua, setiap kali habis sem inilah yang akan menggusarkan kita untuk menghadapi IMTIHAN duniawi.. Namun begitu, sememangnya inilah tanggungjawab kita sbagai seorang mahasiswa Islam khusunya, berjuang dengan bersungguh dalam apa juang yang kita lakukan.. Jadi, apabila musim2 peperiksaan telah kian terasa, ambillah semangat2 pejuang2 Islam terdahulu untuk kita menjadi lebih bersemangat, adakalanya bila kita susah nak faham, study x dapat masuk terus rasa give up..dah tak nak study..leka kan diri dengan perkara2 lain...sedangkan kita kena kuat, kerana bnyak lagi perkara yang perlu kita hadapi..kerana kita tahu seperti " Tanggungjawab kita melebihi masa yang ada "...

Ayuh, sahabat2ku sekalian, bangkitlah dan..hembuskanlah semangat buat dirimu...yakinlah dengan janji Allah..

" Sesungguhnya ALLAH telah memberi orang2 mukmin itu dengan syurgaNya sebagai ganjaran utk mereka yang menegakkan agamaNya, maka gembiralah dengan jual beli tersebut, itulah kemenangan yang teragung "- ( At-Taubah:111 )

Kalau kita boleh bersungguh2 dalam melakukan amal jamaie', kita begitu aktif dalam melakukan kerja2 jmaah.. Saya cabar diri saya sendiri dan sekalian sahabat yang m'punyai mata, telinga, otak fikiran dan seluruh pancaindera yang Allah pinjamkan utk kita sama2 cipta sejarah baru...semua ahli jemaah adalah mereka yang bijak pandai, menduduki 3 poiter ke ats... padamlah tradisi, mereka yang aktif dalam gerak kerja Islam, tetapi  jauh tertinggal dalam akademik... yakinlah dengan diri sendiri, bina semangat, iAllah kita pasti boleh...




Let's prove it for this final exam....

Doaku utk sahabat2 juang sekalian....

" Bismillahirrahmanirrahim....
Ya Allah, berikanlah aku kesempatan waktu untuk memohon dari Mu.. Anugerahkanlah aku dan sahabat2ku kejayaan dalam exam kami ini.. Anugerahkanlah kepada semua teman2ku.. Jgn ada antara kami yang sedihnya sendirian, dan juga kepadaku, andai telah tertulis di lohmahfuz akan kegagalanku maka ubahlah mnjadi kjayaan, Engkau yang Maha Agung, mudah-mudahan A untuk semua subjek mnjadi milik kami..Amiin.."

Sirah junjungan besar nabi Muhammad SAW, perang Badar berakhir dengan kjayaan buat Islam... Ambilllah roh perang Badar..mncipta kmenangan utk kita dalam exam ini..masuk ke dalam dewan dengan semangat, dan keluar dengan senyuman dan hararapan... yakin boleh...

' Umat Islam pasti cemerlang, hari ini mesti lebih baik dari semalam, jangan buang masa, siapa kata kita tidak boleh...kita ada kuasa tenaga, doa sebagai senjata..Ummat Islam sentiasa Boleh..Ummat Islam sentiasa Boleh...Ummat Islam sentiasa Boleh....TAKBIR! '

4 comments:

  1. salam ziarah,

    Semoga kita semua dapat menjawab dengan tenang, dan mendapat keputusan yang success.

    Jemputlh ke blog saya.

    ReplyDelete
  2. Wassalm wbt..syukran ya ukhti...iAllah smga kita sama2 brjaya..

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum ya ukhti.. THx, ana nak copy gmbar imtihan ni..:)

    salam singgah..
    jemputlah datang ke laman ana ^_^

    ReplyDelete
  4. Wassalam, ukhti, sila2... jzkk.

    ReplyDelete

Followers