Sunday, July 24, 2011

Mahu berhijrah?

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah masih diberi nikmat IMAN dan ISLAM, semoga dua nikmat terbesar ini sentiasa Allah anugerahkan buat kita semua. Syukur alhamdulillah, segala puji bagi Allah.

Saya ingin mengajak para pembaca sekalian bersama-sama kita mengimbas semula apakah yang dilakukan oleh Rasulullah SAW ketika permulaan hijrah. Jika kita menelusuri sejarah bagaimana permulaan hijrah baginda dan sahabat, antara perkara pertama yang baginda caturkan adalah menguasai ekonomi madinah daripada kaum Yahudi.

Bagaimana penguasaan EKONOMI bertukar tangan?

Bersediakah menentang Yahudi?

Sepertimana kita sedia maklum, keadaan masyarakat Yahudi di Madinah adalah sedikit berbanding masyarakat Madinah yang lainnya. Mereka terdiri daripada 3 qabilah sahaja, dimana seringkali berbalah sesama qabilah. Namun begitu, dengan hanya bilangan yang sedikit itu, mereka yang menguasai ekonomi di Madinah.

Daerah `Awali (Wadi Mudzainib), Wadi Mahzur dan Wadi Buth­han yang merupakan sumber air di Madinah, berhasil dikuasai. Selain tanah, mereka juga menguasai perdagangan. Pasar Bani Qainuqa` menjadi pasar paling ramai dan lengkap, sekaligus jantung perekonomian Madinah.

Terdapat sebuah pasar di Madinah yang dinamakan pasar Qainuqa' iaitu dikuasai oleh Yahudi qabilah Qainuqa'. Apa yang dilakukan oleh Rasulullah adalah dengan meminta agar Abdul Rahman Bin Auf pergi kepada setiap ketua-ketua kabilah agar menjual hasil tanaman mereka terus kepadanya. Jika sebelum ini mereka terpaksa membeli daripada kaum Yahudi, dengan harga yang tinggi kerana tabiat kaum Yahudi yang amat gemar mengamalkan riba'.

Bagaimana akhirnya dengan kebijkasanaan Abdul Rahman Bin Auf dalam selok belok perniagaan sehingga akhirnya pasar besar yang dikuasai Banu Qainuqa' menjadi lengang dan terdirinya pasar belian kaum auz dan khazraj, sedikit demi sedikit tiada lagi sistem riba' dan penganiyaan. 

Begitu juga kebijaksaan baginda mengarahkan supaya syura di antara Abdul Rahman dan pemilik perigi agar pada satu hari diberikan kepadanya utk menyewa. Walaupun dengan harga yang tinggi, strategi mengurangkan penguasaan ekonomi kaum Yahudi berhasil kerana setelah itu seluruh kaum muslim madinah diarahkan mengambil air sebanyak yang mungkin pada hari Abdul Rahman Bin Auf menyewa perigi. Maka dengan itu, kaum Yahudi tidak mendapat keuntungan pada hari-hari lain.

Pada ketika itu, selama beratus tahun, orang Yahudi telah menguasai ekonomi di Madinah, tetapi dengan iman dan strategi yang betul, maka Saidina Abdul Rahman bin Auf dapat menggulung tikarkan ekonomi Yahudi.

Bagaimana EKONOMI dunia hari ini?

Zaman itu telah berlalu, sehingga kini kita melihat Yahudi terus berkuasa. Mereka terus menguasai dunia kerana mereka telah menguasai ekonomi dunia. Benar, duit bukanlah segala-galanya namun segala-galanya memerlukan duit. Mereka mampu menguasai kita kerana kebanyakan perkara kita bergantung kepada mereka sedar atau pun tidak. Sehinggakan telah menjadi darah daging kita, betapa bijaknya mereka menguasai kita.

Tidak perlu untuk perang secara besar-besaran, korban nyawa, tetapi peperangan yang mereka mulakan ini telah lama bersarang. Sedarlah wahai seluruh ummat Islam! Marilah kita berhijrah.

Mari hijrah bersama-sama

Hijrah nyanyian UNIC

Saya mengajak sekalian pembaca yang membaca tulisan ini agar sama-sama kita berhijrah, lakukan transformasi sempena Ramadhan yang bakal menjelang ini. Bersama-sama kita menyertai dan memperkasakan ekonomi Islam yang mana telah dimulakan dengan nama HPA ini.

Jadilah kita seorang mukmin yang berfikiran jauh, apabila adanya sebuah company yang diasaskan oleh saudara seislam kita sendiri dengan jerih payah tanpa riba', dengan benar-benar pengharapan untuk sebaran produk halal hasil usaha muslim sendiri. Mengapa tidak kita sokong dan turut serta dalam perkasakan ekonomi muslim?

Secara futuristik, apabila kita bersama-sama menggunakan produk halal ini dan sebarkan kepada semua sehingga akhirnya semakin lama sedikit demi sedikit pasti akan tumbangnya penguasaan ekonomi Barat. Namun sayang kerana ramai antara kita yang berkira-kira, dahulu apabila berlakunya peristiwa pertumpahan darah Palestine yang besar, ramai marah dan ingin boikot produk-produk luar. Namun sekarang, lupa dan guna semula.

Begitulah kita  terlalu berkira dalam urusan duit ke arah pembangunan ekonomi Islam. Oleh itu, saya menyeru kepada semua marilah kita sama-sama berhijrah. Melalui gerakan ekonomi islam dengan HPA ini, iAllah kita mampu menawan semula dan juga meningkatkan taraf ekonomi kita sendiri.

InsyaAllah, dalam masa terdekat ini akan diadakan beberapa program HPA.

1) Kursus ESP pada 30 Julai di Hotel SP INN Sg.Petani Kedah. ( Promosi Bulan 7 percuma, jangan lepaskan peluang )

2) Kursus ESP pada 30 Julai di Dewan Millenium Kepala batas, P.Pinang ( Promosi Bulan 7 percuma, jangan lepaskan peluang )

3) Bengkel ESP, di MITC Melaka. ( 31 Julai 2011, bayaran RM50 bagi yang tidak menghadiri kursus ESP ).

Jangan lepaskan peluang, bersamalah kita membangunkan ekonomi Islam!

Hubungi saya untuk keterangan lanjut:

Nur Syawana Bt. Murad,
n.syawana@gmail.com
(Email kpd saya, iALLAH kita akan berurusan untuk penerangan yang lebih terperinci)4 comments:

 1. assalamualaikum...alhamdulillah...semoga ramai yg sdr akan kpntngn membngnkn eko islam...siape lg yg nk bngnkn eko islam klu bkn kte sndri...ummah Nabi Muhammad S.A.W...sy dh join HPA,Alhamdulillah sgt dibri ksdran tntg eko islam...kte ckp kte bnci yahudi,tp dlm diam kte syg diorg...knp sy ckp cm2????sbbnyer...cbe kte tgk jnma ubt ggi yg kte gne...mknn yg kte mkn...smuanyer kte bli brngn diorg...dh tlg diorg...tp sape yg nk tlg org islam klu kte asyk tlg diorg...ayuhlh shbt2,kte bngnkn eko islam...kte bngnkan eko kte..eko yg dr zmn kekasih Allah,Rasulullah S.A.W...just perkongsian..maaf klu terslh kte...wassalam...

  ReplyDelete
 2. Syukran kepada yang memberi komentar,iAllah mudah-mudahan kita semua bersama-sama berganding bahu memperkasakan ekonomi ummah.

  ReplyDelete
 3. jom sama2 kita perkuatkn lg usaha utk memperkasakn ekonomi ummah...

  ReplyDelete
 4. jom sama2 kite perkasakn lagi ekonomi ummah...

  ReplyDelete

Followers