Tuesday, January 4, 2011

SeLeMBaR BuLu MaTa

SELEMBAR BULU MATA


Di ceritakan pada Hari Pembalasan kelak..ada seorang hamba Allah sedang diadili. Dia dituduh bersalah, kerana telah mnyia-nyiakan umurnya di dunia utk berbuat maksiat..Tetapi dia berkeras membantah. 


" Tidak. Demi langit dan bumi, sesungguhnya itu tidak benar. Saya tidak lagi melakukan semua itu." 

" Tetapi saksi-saksi mengatakan engkau btul-btul telah mnjerumuskan dirimu sendiri ke dalam dosa.",jawab malaikat.. 

Orang itu menoleh ke kiri dan ke kanan, lalu ke segenap penjuru. Dia benar-benar dalam kesedihan. Apa yang harus dilakukan. Anehnya, dia tidak mnjumpai seorang saksi pun yang sedang berdiri untuk membelanya. Di situ hanya ada dia bersendirian. Makanya dia pun menyanggah. 


" Manakah saksi-saksi yang kau maksudkan? Di sini tiada siapa kecuali aku dan suaramu.." 

" Inilah saksi-saksi itu."ujar malaikat.. 

Tiba-tiba mata angkat berbicara. 


" Saya yang memandang." 


Disusuli pula dengan telinga.

" Saya yang mendengarkan." 

Hidung pun tidak ketinggalan.

" Saya yang mencium dan menghidu." 

Bibir juga mengaku.

" Saya yang merayu." 

Lidah menambah.

" Saya yang berkata-kata." 

Tangan meneruskan.

" Saya yang mengenggam dan memegang. " 

Kaki menyusul.

" Saya yang berjalan dan berlari. " 


" Nah! Kalau ku biarkan, seluruh anggota tubuhmu akan memberikan kesaksian tentang perbuatan kejimu itu.." ucap malaikat. 


Orang tersebut tidak dapat membuka sanggahannya lagi. Dia putus asa dan amat berduka, kerana dia tahu pasti sebentar lagi dia bakal dihumbankan ke dalam neraka jahannam. 

Padahal, rasa-rasanya dia telah terbebas dari tuduhan dosa itu. Tatkala dia sedang dilanda kesedihan itu, sekonyong-konyong terdengar suara yg amat lembut dari selembar bulu matanya.... " Saya pun ingin juga mengangkat sumpah sebagai saksi."

" Silakan. " kata malaikat.
 
" Terus-terang saya katakan bahawa menjelang ajalnya, pada suatu tengah malam yang lengang, aku pernah dibasahinya dengan air mata ketika ia sedang menangis menyesali perbuatan buruknya. Bukankah nabi pernah berjanji, bahawa apabila ada seorang hamba bertaubat, walaupun selembar bulu matanya saja yang terbasahi air matanya, namun sudah diharamkan dirinya dari ancaman api neraka? Maka saya, selembar bulu matanya, berani tampil sebagai saksi bahawa ia telah melakukan taubat sampai membasahi saya dengan air mata penyesalan." 

Dengan kesaksian selembar bulu mata itu,orang tersebut di bebaskan dari neraka dan dihantarkan ke syurga. Sampai terdengar suara bergaung para penghuni syurga.
 
" Lihatlah, Hamba Allah ini masuk syurga kerana pertolongan selembar bulu mata. 

" Firman Allah SWT, Demi masa, sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh..yang ingat-mengingati supaya mentaati kebenaran, dan yang ingat-mengingati dengan kesabaran "

3 comments:

 1. Allahuakbar!

  Semoga kita menjadi org-org yang sentiasa menangisi dan menginsafi setiap kesalahan dri.

  ReplyDelete
 2. subhanallah..
  luasnya RAHMAT n KASIH SYG ALLAH~

  ReplyDelete
 3. Alhamdulillah... Semoga kita senantiasa meraih cintaNya.

  ReplyDelete

Followers