Monday, March 19, 2012

Berikan HAK kami


Berikanlah kami HAK untuk bebas bernafas dengan aman..
Apa yang anda faham berdasarkan GAMBAR di atas?

Sungguh post kali ini tak banyak yang ingin saya katakan, sekadar sebuah HARAPAN yang sungguh tinggi menggunung.


Istimewa buat teman-temanku,

" Samada anda seorang doktor, jurutera, guru, arkitek, ahli politik, pendokong dan penyokong gerakan Islam, imam, bilal, penasyid, dan siapa pun anda. Sedarlah anda sungguh budiman dan baik hati jika anda TIDAK merokok, sungguh merokok ini membinasakan diri sendri dan orang lain. "

Anda merokok, bukan anda sahaja menderita tetapi turut menyesakkan orang lain dan makhluk lain, alam sekitar.. Tidak anda rasa anda sungguh pentingkan diri sendiri? 

----------------------------------------------------------------


SEDARLAH MEROKOK ITU HARAMHakikatnya, merokok ini sudah difatwakan sebagai haram di sisi umat Islam oleh pelbagai institusi agama, dalam dan luar Negara. Di Malaysia ini, hamper semua jawatankuasa fatwa negeri telah memutuskan bahawa merokok adalah haram. Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan juga memutuskan bahawa merokok adalah haram. Di luar Negara, Persidangan Fiqh Islam Sedunia juga memutuskan bahawa merokok adalah haram. Ulamak seantero dunia, termasuklah di al-Azhar, Mesir dan di Madinah, menyatakan bahawa merokok itu haram.

Dalilnya disandarkan kepada firman Allah SWT di dalam al-Quran, surah al-Baqarah, ayat 195: dan jangan kamu campakkan diri kamu ke dalam kebinasaan!

Jika orang itu dengan sengaja mengelar tangannya sehingga boleh menyebabkan kematian, ia dihukumkan haram. Ini kerana, dia telah cuba ‘membunuh dirinya sendiri.’ Maka begitulah juga, dengan asap rokok yang mengandungi pelbagai jenis bahan kimia beracun yang masuk ke dalam tubuh, maka ia juga boleh membunuh diri secara perlahan-lahan, maka ia juga dihukumkan haram. Maka, amat moleklah jika umat Islam menjauhi amalan ‘membunuh diri’ dengan senyap ini.

Bahkan jika dibandingkan mengelar tangan dan menghisap rokok, jauh lebih merosakkan ialah merokok. Ini kerana, asap rokok akan turut dikongsi oleh orang lain, sama ada anak, isteri, kawan-kawan dan sesiapa sahaja. Sudahlah baunya busuk, ia bahkan menyumbang ‘oksigen beracun’ pula kepada orang lain

------------------------------------------------------------------------------------------

" Jangan kamu campakkan diri kamu dalam kebinasaan " (al-Baqarah, ayat 195)


Kita bicara tentang HAK manusia, tetapi kita sendiri mencemari hak kebebasan manusia bernafas dengan aman.
Kita bicara tentang Islam dan mengawal nafsu, tetapi kita sendiri menurut tuntutan nafsu.
Kita bicara tentang kasih sayang sesama manusia, tetapi kita sendiri saling menyakiti secara diam.


PLEASE.. Sungguh Allah menyayangi hamba-hambaNya yang berjihad dengan jiwanya.~ Merokok bukan satu keperluan, hanya satu keinginan, bahkan satu kebinasaan ~

Rujukan : Blog Selangor Kini

No comments:

Post a Comment

Followers