Saturday, March 31, 2012

You Are What You Read

" You have BOOKS, but you don't READS " - Prof Toriq RamadanMalaysia amat menyedihkan

Senario yang berlaku dalam kalangan mahasiswa atau generasi muda hari ini adalah kurangnya keinginan untuk membaca. Mungkin ada bacaan mereka, namun bukan bacaan ilmiah yang mampu membentuk minda. Kita lebih suka memilih bacaan hiburan atau novel-novel cinta kerana itu lebih mengasyikkan dan tidak memberatkan fikiran. Pun begitu, untunglah kerana ada juga tabiat membaca daripada yang langsung tidak suka membaca. Jika dibandingkan dengan negara-negara membangun, Malaysia jauh ketinggalan dari sudut ini.

Di Jepun sahaja, purata rakyatnya yang akan membaca setahun adalah bersamaan seorang sebanyak 18 buah buku di mana itu bukanlah buku-buku wajib akademik di universiti ataupun sekolah tetapi buka berunsur fiksyen dan non-fiksyen; samada komik, motivasi, business dan lain-lain jenis lagi. Selain itu, buku adalah suatu hobi utama dalam masyarakat Jepun, setiap bulan buku-buku yang dikeluarkan akan habis dan digantikan dengan genre yang seterusnya. 

Namun sayang sekali ini berbeza sama sekali di Malaysia, purata masyarakat Malaysia yang membaca buku selama setahun seorang akan membaca hanya sebuah buku. Kajian ini dijalankan oleh akhbar TIMES, dan secara logiknya ini memang benar! Kita jauh sekali sanggup berlapar, berhabis duit demi buku.. Kita tidak suka memberatkan minda membaca buku-buku yang sarat dengan pengajaran dan membuka minda.


Soal Diri Sendiri

Kita boleh uji diri kita, dengan membuat penilain pada surat-surat khabar. Berapa kali kita membaca surat khabar selama seminggu? Dan berapa banyak jenis surat khabar yang kita baca? Atau kita pegang surat khabar dan terus buka bahagian hiburan mahupun sukan? Bukan tidak boleh baca bahagian tu, namun kita perlu adil dan didik diri utk membaca dan ambil cakna isu-isu negara, dan luar negara. 

Sedarlah bahawa pembentukan diri dan minda kita adalah apa yang kita baca. Setiap tahun, satu demi satu keluaran majalah hiburan yang berbeza-beza dan semuanya mendapat sambutan. Tetapi, buku-buku ilmiah kita pandang tepi. Jadilah kita hamba Allah yang membaca, menilai dan mengambil iktibar daripada setiap sesuatu. Kita akan menjadi sangat rugi jika kita tidak mahu berubah dri sekarang.

Mulalah dari sekarang, ambil sebuah buku dan  baca dan teruskan sehingga ke akhir hayat...


`
~ Nur Syawana Bte Murad ~

3 comments:

 1. saya suka dgn buku..
  saya teruja bila masuk kedai buku..
  saya lebih suka duduk di dlm kedai buku drpd kedai kasut @ bag...
  saya suka beli buku...
  tapi sejak ada laptop n streamyx...
  byk buku yang tak terbaca dlm rak..
  saya lebih suka baca status di fb rpd baca buku...
  kasihan buku2 saya..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alhamdulillah suka buku, alhamdulillah teruja masuk kedai buku, alhamdulillah lebih suka habiskan masa di kedai buku dari kedai kasut@beg@sbagainya, alhamdulillah lebih suka beli buku.. hm.. x salah streamyx atau laptop tapi salah kta yang terpengaruh.. so, jom jadikan FB ruang kupasan BUKU-BUKU yang awk beli tu.. iAllah kan lebih banyak manfaatnya.. salam ukhuwwah.. ^^

   Delete

Followers